Tørbørste

Hvad er Tørbørstning?

Hvis du aldrig har hørt om tørbørstning af huden, tænker du sandsynligvis “Hvorfor i alverden skulle jeg børste min hud? Jeg har allerede børstet mit hår og mine tænder.”
Sådan tænkte jeg,  da jeg hørte om tørbørstning for første gang. I dag kan jeg ikke undvære denne stimulering  og det er en del af mine daglige automatiske vaner som f.eks. tandbørstning er for os alle.

Hvad er TørBørstning?

Grundlæggende bruger du en grov, tør børste til at børste huden i et bestemt mønster (mod hjertet). Selvom jeg ikke har fundet nogen videnskabelig forskning, der støtter op om at det skulle fremme sundheden, findes der et væld af positive udtalelser fra folk, der har prøvet det, og sværger til det.

TørbørsteFordele ved TørBørstning:

Tilhængere af tørbørstning fortæller, at det kan stimulere lymfesystemet og derved hjælpe kroppen af med affaldsstoffer (toxiner) og mindske cellulitis, herudover siges det at være godt for kroppens vener.
Jeg er ikke helt solgt på alle disse fordele, men det kunne jo være sjovt at lave en undersøgelse om det og tørbørstning falder helt sikkert ind i min  kategori: “kan ikke skade” og “føles godt”, og jeg har personligt bemærket, at min hud er blødere (og muligvis fastere, selvom det er svært at måle) fra tør børstning . Efter noget tid blev jeg nærmest afhængig af at “vække” huden hver morgen. Det giver en dejlig prikkende fornemmelse  og det kan bestemt ikke skade, så det er som skrevet, blevet en del af min daglige rutine.
Især under min 2. graviditet da jeg ventede Karla Viola, syntes jeg, at tørbørstning hjalp med at holde strækmærkerne væk og syntes også at min hud blev strammere efter graviditeten.

Hvad skal man gøre rent praktisk:

Brug en naturbørste til tørbørstningen.
Start på tør hud  (jeg gør det om morgenen før badet).
Start under fødderne, på fødder, ankler og pensel i lange cirkulære bevægelser op mod hjertet.
Børst altid til midten af kroppen.
På maven og i armhuler bruges en cirkulær børstebevægelse.
Start blidt
Gentag dagligt og hvis du kan lide det efter ca. en måned bliver det en sund vane for dig lige præcis som tandbørstning er.
Hvis du har børstet din hud i min. en måned, må du meget gerne kommentere herunder og fortælle om dine erfaringer.
Mathilda

2 replies
 1. Jeanette says:

  Hvor er det godt skrevet Mathilda.
  Sjovt nok har jeg også købt mine børster hos http://www.nordleben.dk jeg har den børste du har foto af og også en på langt skaft. Du har ret Maria, nogle gange føles guden lidt mere følsom end andre gange.
  Jeg er heller ikke helt sikker på at det hjælper mod cellulitis men tror fuldt og fast på at det er godt for at få gang i lymfen i kroppen. Jeg tørbørster to gange om ugen, det har jeg gjort i over et år og jeg er også blevet pænt afhængig for jeg kan tydelig mærke forskel på min hud og mit velbefindende.
  SUPER indlæg du har lavet.

 2. Maria Rasmussen says:

  Jeg har tørbørstet i et halvt års tid, og jeg er blevet helt afhængig af det! Som du skriver, er det svært at måle/se nogle af de ting, der er nævnt under fordele, men alt i alt synes jeg, at min hud har fået en flottere glød, og at jeg i det hele taget føler et større velbefindende… især på de lidt kolde morgener. Der er det fantastisk at starte med at “varme kroppen op” på denne måde.
  Jeg har oplevet, at jeg nogle gange er lidt mere følsom overfor børsten – og at det en gang imellem er rarere at bruge en lidt blødere børste end normalt. Så jeg har faktisk to børster – og bruger dem så som jeg har lyst til. Selvom det ikke skal gøre ondt, når man tørbørster, så kan man jo ikke komme udenom, at børsten tager godt fat i huden, og nogle gange er jeg bare lidt pivet ;)
  Jeg har fundet mine børster hos http://www.nordleben.dk , og der har de mange forskellige børster at vælge imellem.

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.